050 554 7158 piia.rautio@porstua.fi

Ammatilliset vertais­­ryhmät erityislasten läheisille

Soikee sai alkunsa kahden erityislasten äidin ideasta yhdistää voimansa ja lisätä erityislasten läheisten jaksamista arjen tiimellyksessä. Tutkitusti erityislasten vanhemmat uupuvat herkemmin kuin muut ja ajautuvat herkemmin myös eroihin. Monet erityislasten vanhemmat kokevat usein syyllistämistä ja olevansa tarkkailun alla, mikä kuormittaa entisestään arjen asioiden keskellä. Normaalin arjen lisäksi on paljon hoidettavia asioita, erilaisia palavereja, hakemusten täyttämistä sekä ulkopuolelta tulevia odotuksia tilanteen “korjaamisesta”. Usein palvelujen osalta kerrotaan myös mitä tulisi tehdä, mutta kukaan ei kerro miten.

Itsekin olen lapseni myötä niin palvelujen käyttäjä kuin palvelujen tuottaja. Haluan hyödyntää omaa kokemustani auttaakseni toisia erityislasten läheisiä lisäämään omaa jaksamistaan, joka samalla lisää suoraan myös lasten jaksamista sekä turvallisuuden tunnetta.

Ryhmässä keskitytään oman jaksamiseen turvallisessa ja luottamuksellisessa ympäristössä ratkaisukeskeisen ja valmentavan ajattelun keinoin. Ryhmää vetävät sosiaalialan ammattilaiset, mutta myös äidit, jotka ovat kamppailleet oman jaksamisensa kanssa.

Kenelle sopii?

Vertaisryhmä sopii kaikille erityislasten vanhemmille ja muille läheisille. Tutkitusti vertaistuen merkitys on suurempi kuin minkään muun tukimuodon. Tässä ryhmässä myös vertaistuki on ohjattua ja samalla saat mukaasi uusia tapoja vaikuttaa itseesi sekä ympäristöösi.